Обука „Узорковање биолошког материјала, молекуларна и серолошка дијагностика респираторних вируса“.

2022-09-27

155x220_noveInfo20ma20a.jpg
У просторијама Службе за лабораторијску дијагностику Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, 13. и 14. септембра 2022. године одржана је дводневна едукација под називом „Узорковање биолошког материјала, молекуларна и серолошка дијагностика респираторних вируса“.

Сврха обуке била је упознавање запослених у микробиолошким лабораторијама са значајем Националне референтне лабораторије за грип и њеном улогом у раном откривању и надзору над респираторним вирусним патогенимa. Учесници су били упознати са техникама правилног узорковања биолошког материјала за дијагностику респираторних вирусних патогена, као и са техникама молекуларне и серолошке дијагностике респираторних вируса.

Обуци су присуствовали запослени Градског завода за јавно здравље Београд, УКЦС-лабораторија Ватрено око, Завода за јавно здравље Панчево, Завода за јавно здравље Сремска Митровица, Завода за јавно здравље Шабац и Завода за јавно здравље Пожаревац.

Обука је остварена уз подршку Центра за надзор и контролу заразних болести за Југоисточну Европу- SECID, у оквиру пројекта „Унапређење програма грипа и других вирусних респираторних патогена кроз интеграцију свих постојећих система надзора и коришћење one health приступа здравственом надзору”, финансираног од стране CDC (Центри за контролу и превенцију болести).